It's so-men. It's like very thin udon noodle. We normally eat it in summer as we can eat it even when we don't feel like eating from the heat.
In Japan many areas produce their own so-men and depending on the area each noodle feels a little different. A city in the prefecture Nara (the prefecture next to Kyoto, it also has many old temples) has a long history of making the noodle. They make really thin noodle using the glutinous of wheat. The city is very close from my hometown and we would have it at home and I miss it.
Although the one I ate today was from another city. The noodle was thicker and a little chewy but I like it as well.
日本は梅雨だそうですが、こちらはからりとした夏の雰囲気です。25度前後まで上がる夏日が続いています。暑さに弱い私ですが、ビックラムヨガのおかげで、それなりにやり過ごせるようになりました。
今日は昨日から素麺を食べようと決めていて、氷も準備していました。大門素麺を買って来ていたのを開けたのですが、ラーメン的なまとまり方は初めて見るものでした。麺が長いのか、ねじれてからまりやすいのか、ちょっと食べにくかったです。ちょっと太いので、コシがあって、おいしかったです。でも、やっぱり食べ慣れた奈良のものが一番です、、、。
こういう時にみょうがが本当に欲しくなります。明日はしそでも買いに行こうかな、、、。
そうめんしばらく食べてません。多分ここ10年くらい!写真見てのどごし涼しくなりました。食べたいなー。
ReplyDeletexm
わお、、、10年!! 夏が短いから、食べたいなーと思っている間に寒くなってしまうのも、事実ですよね:D(私は3年ぶりくらいでした。)
ReplyDelete今年はぜひ!?