'Apple and olive cake'. This is alteration from Ottolenghi cook book p193. I said 'alteration' but I just forgot to put lemon zest in the mix. I put lemon zest and juice into icing instead. Also I realised shortage of muscovado when making icing I used icing sugar, which made icing really smooth. The recipe says to use maple syrup in it but it wouldn't be nice with lemon in this case... So it doesn't look or taste quite the same as the cake shown in the book but it still tasted alright...!
And 'tart tatin'. This is one of my favourites. I watched Jamie Oliver makes it in easy and casual way but for me the caramelised bit on the top is very important. So I tried it by myself. Making the cake is very easy comparing to other cakes but caramelising needs a knack. I'll try it again.
better not cut apples lengthways
リンゴの季節なので、リンゴケーキを作っています。
Ottolenghiの本に載っていたオリーブオイルで作るものと、Jamieのテレビ番組で見たタルトタタンです。キャラメル部分を作るのに意外とコツがいるようで、完成度は低いですが、失敗作でもおいしいです。
ところで、こちらの人とリンゴの話をした時に、蜜が恋しいという話をしました。蜜という英語がわからず、honeyと言ったのですが、種の周りの黄色くなっているところと言っても話が通じませんでした。そういえば、こちらでは密のあるリンゴを見たことがありません。そういうことなのかしら、、、?と思います。
こちらでの私のお気に入りはRoyal Galaですが、近くのFarmer's marketでは見たことのないりんごの種類が売られていたので、またそのうち試してみたいと思います。
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