It is Ottolenghi recipe (of course!). It tasted really lovely, simple but full of flavour. I think the marinade would be great for BBQ as well.
Talking about BBQ, we Japanese also have some variety of the marinade sauces. We can make one from fish stock, soy sauce and mirin etc... I will show the recipe here before the next summer. ;D
This time the sauce for runner beans is flavoured with turmeric and coriander. It was good contrast with the chicken.
ローストチキン試してみました。
Ottolenghiのレシピで、中東のスパイスを使います。中東料理もいろいろありますが、豆類と羊肉とスパイスの他に特徴があると思うのは酸味の使い方です。レモンやヨーグルトを料理の一部によく使うのですが、使い方が面白く、この発想はどこから来たのだろうと思います。そういえば、モロッコではレモンの木をよく見かけましたし、ミルクとレモンを混ぜると瞬間にヨーグルトっぽくなりますよね。なんだか、いろんな食事を試すたびに、料理の歴史を知りたいなと思います。
ついでに、日本人はよくミルクを飲んでお腹を壊すのに、こちらの人にそれがないのは、よく知られた話だとは思います。これはミルクを飲む文化がこちらの人は長いからなのですが、もともとミルクを飲み始めたのはエジプト人だそうです。身体が慣れていなかった当時のエジプト人はかなり苦しんだのではないかと想像できます。
No comments:
Post a Comment