2011-11-05

soup

It looks like the soup season has arrived...! 
The first soup of this year is my basic one. 
1 leek (or onion), 1 carrot, 1 parsnip, a half swede, a clove of garlic, bouillon and tiny bit of coriander seed and cumin, topped with creme fraiche and roasted sunflower seeds. 
While cooking the soup, I cleaned the back garden which was filled with fallen leaves and thought of my childhood. We had trees in our garden: pines, camellias, ginkos etc and when the autumn comes we used to have fire with fallen leaves from those trees. We sometimes baked sweet potatoes in the fire and ate it with LOADS of butter. I loved it! (By the way the sweet potato in Japan is much MUCH sweeter! I miss it...) 


10月のあたまに夏のような気候だったロンドンですが、さすがに寒くなり、今年初めてのスープを作りました。
私の定番はさいの目切りにした野菜を煮るだけ!コリアンダーとクミンをちょーっとだけ足して風味づけします。そこにクレームフレッシュとひまわりの種をちょこんと載せれば、味と食感に深みが出ます。日本では馴染みがなかったクレームフレッシュは今や私の必需品。クリームより濃くて、ヨーグルトほど酸味がないというようなもので、キッシュを作る時にも、ケーキやフルーツを食べる時にも使います。日本の恋しい食材もたくさんあるけれども、逆にこちらにいるからこそ簡単に手に入る食材を楽しんでいます。

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