2012-10-07

tarte tatin 2012

The first tarte tatin of this season. I tried using my best favourite apple at the moment:Jazz for the first time. I love the apple for its full flavor and crispiness and thought it would be good for this cake too. But... not! It took a while to get caramelised. (I gave up before it!) It tasted really lovely but didn't get better. I mean, the apple is too good itself! I prefer to have it fresh.
This year again I found new apples in the supermarkets: Envy and Sundown. Apparently both apples are from New Zealand like Jazz is. For me Sundown is something between Royal gala and Jazz. It's crispy but is not so aromatic like Jazz. Envy's got texture like Braeburn and sweet but don't have much flavour even like Sundown I thought. Anyway both apples are really good. Well done Kiwis!

りんごの季節がやってきました。作りたくなるのはもちろん、タルトタタンです。
今回はJazzを使いました。初めて見つけてから約2年、すっかりファンになってしまったこのりんごに、漸く火を通す勇気(ゆとりか?)ができたのです。が、なぜかキャラメル化するのに時間がかかった上に、思っていた程、「特別においしくなった感」がなかったのが残念でした。
りんごは今やありきたりな果物ながらも、品種によって特徴があって、奥深いです。しかも品種によっては、作り手さんによって味がかなり違ったりするのが、コワイと同時に面白いところです。イギリスのりんごもメジャーもの以外にもたくさんあり、いろいろ試してみるのですが、早い時期に出てくるりんごは、日持ちが悪く、愛称もなかったりして(植物学上の名前で表記されたりして)試しても名前も覚えられないうちに手に入らなくなってしまいます。「これ、去年食べたかしら?」と思いながら試しつつ、食べたような食べてなかったような、、、という曖昧な確認と記憶だけするということを毎年繰り返しているような気がします。
日本のりんごもすごく恋しくなりますが、こちらのものの良い所は手軽で小さい事。いつでもかばんの中に入れて持ち運び、小腹が空いた時に皮ごと丸かじりします。

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