2012-12-13

kuri gohan {chestnut rice)

Breakfast, kuri gohan.
We cook rice with chestnut. Chestnut is autumn fruit in Japan, we usually have it in September, October. We make sweets, some dishes with it, and what I miss most is mont blanc: a cake using marron glace and cream. Once I tried to make it here using the French puree but it didn't taste the same. This is one of the things I miss a lot in Japan.

Thank you very much to everyone who made it to our Open Studio and the Advent fair at Steiner school. It was lovely to see you again!

今日の朝は栗ごはんを炊きました。こちらでは、この時期になるとナッツの類いがスーパーに並びます。栗もロースト料理を作った後のオーブンで焼いたり、煮たものが付け合わせに出て来たり、スタッフィング(ロースト肉の中に入れられる、挽肉ベースのもの)として出てきたりします。栗はこちらの人にとってみればクリスマスを連想させるもののようで、日本人の私たちとは季節感のズレがあります。
ちなみに、モンブランケーキはこちらで売られているのを見た事はほぼありません。(1度だけあります。ただ、それを食べたわけではないので、ただ、似ているだけのものだったのかもしれませんが。)それで、ピューレを使って自分でも作ってみたことはあるのですが、日本のものを再現することはできず、帰国を楽しみにするひとつの理由でもあります。

2 comments:

  1. Hi, I just found your blog via makikohastings.blogspot.co.uk/. Mont Blanc cakes can be found at a Japanese cake shop called Lanka in Primrose Hill. Here is the link: lanka-uk.com/en-shop.html. Bon appetit! Caroline

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  2. Hi Caroline
    Thank you for visiting my blog! Funny enough, that's my friend's favourite cafe and thought they might have one! I'll try to come up some day! Merci beaucoup!! mx

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