2013-03-28

unbelievable weather in london and white choc bite

It's been so so cold in the UK. We had snow in London last week and the cold weather has been staying now for 2 weeks and more. Meanwhile it's got a lot warmer in Japan and they're having sakura blossom season a week earlier than usual... 
Oh well..., at least I've got a handsome blue bird bringing joy into my place. Lovely work by a Japanese ceramicist Taichi Abe.

At home I'm tying to perfect a matcha bownie. As green tea powder is running out before I get the texture right, I tried it with rum and raison instead. It was failure as brownie but I've got a lovely cake!
Please try: 150 unsalted butter, 200g white chocolate, 2 large eggs, 2 heap spoons of raisin and rum enough to soak, 80g plain flour.
Soak raisin in rum until raisin get softer. Melt butter and chocolate in separate bowls. Add tiny bit of salt into butter and stir until it gets whiter, then add melted chocolate into it. Whisk eggs in another bowl and pour it into the mix then stir sieved flour and rum& raisin into it. 
Pour the mix into brownie tray and bake it at 170 degree for 40 mins.
イギリスは先週、この時期信じられない程の寒さになり、雪まで降る始末。50年ぶりだという寒さはその後も続き、また電気が通じなくなった地域もあり、大変でした。
仕事柄、冷たい水を使わざるを得ないので、私の手にはアカギレが。こんなことは初めて。フラットに戻ると、安部太一さんの青い鳥が迎えてくれるのが、余計嬉しい、、!
家では、イギリス版(甘めで、しっとり)の抹茶ブラウニーを試行錯誤していたのですが、チョコレートの質感がうまくいかない、、、。やはりビターチョコとホワイトチョコでは成分が違うからなのよね、、?抹茶が減ってしまったので、ラムレーズンに変えたら、なかなかおいしい焼き菓子が出来上がりました。
スプーン山盛り2杯のレーズンをラムで浸して柔らかくし、ボウルにホワイトチョコレート200gを溶かす。別のボウルに、無塩バター150gを溶かし、塩を少し加え、白っぽくなるまで混ぜ、溶けたチョコレートを混ぜる。そこへ、別のボウルで混ぜた卵2個と、柔らかくなったレーズンをラムごと入れ、薄力粉80gをふるいにかけて混ぜます。それを、ブラウニー型へいれ、170度のオーブンで40分焼けば出来上がり。
早く、暖かくなりますように!

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