2013-06-17

birthdays

This saturday I went down to Billingsgate to get some fish to BBQ at my friends' daughters' joint BD party on the next day. We left Hackney after 7am so must have arrived there at 7:30 which is rather late but I'm surprised that we still can get some nice fish. And my friend told me that there is a bus going down to the market so I might go there more often (than once a year).
I got half a salmon for myself too. I spent the evening scaling the fish and making sauce americaine from 25 prawn heads which is a quarter of what we peeled off in that morning.
That day was also the Queen's official birthday. I was in the studio finishing off the last bits before the firing that afternoon and saw the flypast from my balcony. Our studio is on the extension of The Mall and we see them flying over our heads every year. It must be weird for my grandparents to hear that I'm enjoying this here in London.
Oh I must get the recipe of the marinade my friend made for prawns. It was super tasty. Happy BBQ!
この土曜日はロンドンの魚市場、Billingsgateに行ってきた。毎年、クリスマスパーティーの刺身のためにワイたちと行く所だが、今回はバーベキュー用の魚が目当て。マキの家で彼の友人たちと待ち合わせ、市場に着いたのは7時半(ワイたちと行く時は5時半)。それでも、それなりの魚を手に入れることができたのは、嬉しい発見だった。しかも、家の近所から市場までバス一本で行けることも知って、もっと頻繁に行きそう。
私たちは両手に抱えられるだけの魚を手に入れる。なんせ、一切れ、2キロや3キロもあるので、数は限られる。私は自分用にサーモンの半身も手に入れた。
午前中はマキたちと25匹の鯖を開き、100匹のエビの下準備をし、午後はスタジオで数時間、素焼きの前の一仕事をする。すると上空からゴーっという音がする。フライパス!カメラを片手にバルコニーから眺めた。私のスタジオは式典の行われているバッキンガムパレスから真っすぐ伸びる道The Mallの延長線上にあり、フライパスの飛行機も頭上を通り過ぎる。もう毎年のことなので感激もなくなっていたけれど、今回は「永遠の0」を読んでいる最中ということもあって、パイロットの技に感心していた。
家に戻り、夕方は鮭のうろこ落としと、エビの頭でパスタソース作りをして過ごす。
日曜日のBBQはすごかった。人疲れしつつも、とっても楽しい一日だった。主役は2歳の女の子たち。誕生日の自覚がない感じがとてもかわいかった。
しかし、平和な地域にいることのできる幸せ。当たり前と思ってはいけないのだけれども、当たり前の世界になって欲しい。

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