2014-04-16

sakura mochi project

This weekend I spent some time trying to identify the three sakura trees.
Using Natural History Museum's website and some Japanese ones I think I know the two. The sakura in the last post is Fugenzo in Japanese, its botanical name is Cerasus x Iannesianna Carriere, 1872 'Alborosea'.
Another one is Kanzan or Sekiyama, Prunus Iannesiana Wils. cv. Sekiyama. (the picture below.)
The leaves of these sakuras are thicker than the other one, which is not so great to make sakura mochi.
The third one is still remaining mysterious to me and I'm working on it. Actually it's very similar to the kind that we use for the salted leaves in Japan, but the shape of its leaves doesn't match with the description of the kind. However, the leaves I picked the other day are nicely thin and are producing really really lovely smell. I'm hoping this one works well in my project!
The tree looks like this. If you know this species, please let me know!

今週末は、塩漬けにした桜葉の種類を明らかにしようと思い、調べてみた。
いろいろな発見があり、勉強になって楽しかった。例えば、葉が違うので桜だとは思っていなかったものが、柳桜と呼ばれるものだったということ。そこら中で見る桜の一つ(2つ目の写真)が関山と呼ばれ、桜の花の塩漬けによく使われるものだということ。(来年はあんパンも作れる。)何よりも、桜を見分けるための特徴のいろいろを知ったこと。前回のポストの桜は普賢象と呼ばれ、葉化した2本の雄しべがかなり特徴的。
しかし、3つめの葉は、未だ不明。白い桜なので、かなり絞ることができるのだけれども、全部の特徴がぴたりと当てはまるものがまだ見つからない。でも、葉も薄く、香りも良いので、桜餅にはちょうど良さそう。期待もだんだん高まる今日この頃。
3番目の写真から種類がわかる方、どうか、教えてくださいませ。

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