2014-04-12

beautiful sakura... to eat


Sakura season has finished in Japan. It's the most beautiful season that all the tree comes into bloom and all the flowers go at once. I wonder what it was like this year as they had a storm in the middle of the season.
I've been also enjoying the sakura blossoms in London but that's not the only reason I've been staring at them. It's for this project: making salted sakura leaves. It's been in my head for 2 years since then: my post about sakura mochi.
I found there are 3 majour variations in London, although I don't know their botanical names nor common names. I will try all of them this time and see if there's any difference. 
The process is: washing and pickling (?) in salt water. The leaves produced beautiful scent when I poured hot water on them. It's the smell of spring!

今年のイギリスはずっと暖冬だった上に、2月の半ばには桜が咲き出す暖かさになった。かと思えばまた冷え込んだり、、、という気候だったので、結果的には桜を長く楽しめたと思う。
そして、今日は、この頃からずっと頭の中にあったプロジェクトを実行。桜葉を塩漬けにした。
名前はわからないけれども、ロンドンにはメジャーな桜の木が3種類あることに気づき、それらから試してみることにした。
桜葉の塩漬けは結構簡単。お湯にくぐらして、塩水に漬けるだけ。ただ、桜の種類や葉の若さによって、どれだけの違いが出てくるのかわからない。来年には忘れてしまうかもしれないので、今回の試作を記録に残しながらの調理。
葉っぱを摘んでいる段階では心配だったけれども、お湯にくぐらした瞬間にあの独特の香りがたちのぼって、心躍ってしまった。桜餅made in London、どうなる!?

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