2011-03-08

puri

The other day I had curry with puri. Puri is like a puffy bread made from dough rolled out thinly and fried in oil. My friend's aunt was visiting him and made us this. (Well... I happened to be there... Lucky!!) I learnt how to make puri and the yoghurt to go with it. I will try making Indian dish sometime!
Puri reminds me of crisps I had when I was small. My father was so against junk food and my mum always made us hand-made snacks. One of them was crisps but puffy. You slice potatoes a bit thicker than crisps (maybe about 1-2 mm?) and fries it in mid-temp oil. You take it out of oil once and let it cool down. Then you put it into the oil again and it starts to puff up in the second dip. I enjoyed the making process itself more than eating it.

この間はMukulの叔母さんに、インド家庭料理を御馳走になりました。私はたまたま訪ねに行ったところ、ランチに参加する形になり、puriという薄いパンを揚げたようなものに、ヨーグルトのようなものと、カレーと一緒に頂きました。そういえば、インド料理は作ったことがありません。そのうち、何か一品試してみたいです。
puriで思い出したことは、母と作ったポテトチップスです。父は市販のお菓子を小さかった私たちには食べさせなかったので、母がいつもいろいろ作ってくれました。その中の一つが膨らんだポテトチップスでした。じゃがいもを1、2mm(正確に覚えていないので、いろいろな厚さを試してみてください。)くらいに切り、中温の油で一度揚げます。焦げ目がつく前に油から揚げ、冷えた頃にまた油の中に戻します。するとぷくーっと膨らみ始めるのです。その膨らむのが不思議で、食べることよりも作る過程の方が面白かったことを覚えています。

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