2011-08-14

okara

The bowl in the middle is one of 'Camellia's in green. Will be available at Origin.

'Okara' might not sound familiar to you. It is mainly skin of soy beans left when they make tofu. It's got a lot of fibre and is very healthy ingredient.
In Japan we go to tofu shops and they usually have some of it and sell inexpensively or give it to their regular customers. But we don't consume enough of it and unfortunately throw tons of it every year. I wonder if there's any better use of it if we can't eat it up.


私が「ロンドンに10年も住んでいるからね」と誇らしげに思うことの一つが、雪花菜を手に入れることができる、ということです。決して花形食材ではありませんが、異国に住んでいると目にすることが珍しいものの一つだと思います。豆腐であれば日本食材店はもちろんアジアの食材店で手に入りますが、雪花菜は豆腐屋さんに行かねばなりません。
約3kgほど頂いたので、卯の花を作り、雪花菜クッキーを作った残りはから煎りして冷凍庫で保存です。私の場合、冷凍する必要も本来はないのですが、、、。来週末はマフィンを焼いてみようと思います。

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