2011-12-27

christmas in london

I've been spending this Christmas holiday in London. I would usually go back home for the New Year and attend 'bonenkai' which literally means 'forgetting a year party'. I'm missing it a lot as it is the only chance to catch up with my old friends but I'm also happy to be here to experience this time of the year in London.
For me this is the first time to have a rather English Christmas dinner with chestnut & fig stuffing. Before this main dish we had prawn pasta, then salad (tabbouleh) afterwards. We prepared three dessert but sorbet was not ready by the time we finished the third dish so we had a roll cake with a secret syrup to start with and finished off with cheese cake later at night. 
It was a perfect dinner although we didn't plan much what we're going to cook. And it is always fun to try out the others' recipes!
Hope you also had a yummy Christmas meals...! I know it's about time to loose some weight...

今年のクリスマスディナーです。メインはこちらの典型的な料理で、ローストチキン(本来はターキーなのですが、ちょうどよいサイズのものが見つからなかったりすると、キジやウズラなど他の野鳥の類いや鶏を代用したりもします。)にローストポテト、芽キャベツにスタッフィング。スタッフィング(stuffing、詰め物)は本来ローストの中に入れて料理するもので、ソーセージ肉とパンくずや栗などを混ぜたものです。今は盛りつける時に不便なので別のローストパンで料理して、ロースト肉にはアロマがゆきわたるようにハーブや柑橘類などを詰めたりします。
前菜にはエビの頭のパスタ、メインの後にはパセリのサラダ、デザートはイチゴのロールケーキに秘密のシロップをかけて食べ、数時間後にまたチーズケーキも頂きました。
皆が何を持ち寄るか計画していなかったにも関わらず、ちょうど良い具合(?)にコースメニューになり幸せでした。
こちらではクリスマスはしっかりとした休日です。この辺りになるとクリスマスホリデーとして年明けまで長期休暇を取るのも普通のようですが、25日の当日と26日はboxing dayとして、クリスマスも働いてくれた人たちをねぎらうための休日があります。

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