2012-02-15

samphire and salmon

I love salmon. This hasn't changed after coming to this country. (I used to love LOVE tomatoes but not now in this country, unfortunately...)
My father used to say that I must have been a bear in my previous life as I love it so much. He had a patient in Hokkaido where they can catch loads of salmon and we used to receive a whole one fish as a yearly gift every year from the man. That's when I would go crazy. The salmon was just so tasty and so different from the one we get from the local fishmonger. 
Our salmon in Japan is also lovely but it is skinnier and has different smell of our sea. Here, I always try to get one from Steve Hatt and choose fillets with plenty of fat... I know it's bit naughty but it reminds me of the salmon we used to receive.
The best way to have it for me is either make sashimi or simple pan-fly with salt from samphire. Yum!


今日は鮭です。日本のものも大好きですが、こちらの鮭は全体的に脂がのっていて、すごくおいしいのです。また新鮮なものは刺身にしても全然大丈夫です。
山下家では北海道の方から鮭を頂く習慣があって、私にとってはそれが毎年の楽しみでした。地元の鮭がどこから来ているのかはわかりませんが、北海道の鮭はやっぱり違うなーと思った事をいつも思い出します。小さな頃から大好物で、しっかり身も味わいたいけれども、お茶漬けもまたいいし、、と思いながら、どこでお茶漬けに切り替えようかよく悩んだものでした。(くだらない、、、と思いつつも、今の私もあまり変わっていないですね。)
こちらにはsamphireという海藻があって、こちらでは魚の付け合わせによく出てきますし、私もよく使います。沼地で取れるらしいのですが、海藻のサボテンみたいと言うと想像がしやすいでしょうか、中に水分がたっぷりの海藻なのです。もちろんその分、とても塩っぱいので、この塩分を使って鮭を焼いてしまいます。
マクロビ的には鮭は陽、samphireもたぶん陽です。さつまいもはトマト級の陰ですね。でも、わかめと豆腐のお味噌汁もあるので、総合的には陽の食事でOK!だと思います。

No comments:

Post a Comment