2012-03-22

hijiki

This is a proper Japanese breakfast... 
The other day keen blog followers of mine said to me that they were surprised to know that I eat fish for breakfast. I felt the same when I saw bacon and sausage on a plate here. (Why not only sausage or bacon? Aren't they similar thing made from pork?) It is culture and something so natural to us until somebody from other culture points out. (Although, even he points out we can't explain why...) I love finding these little things while living in another culture.


The one dish maybe you haven't seen in my blog is the black stuff on the right hand side. It is a kind of seaweed: Hijiki. I cooked it with a few vegetables in fish stock, sugar and soy sauce. This is the orthodox cooking method. 
We have a lot of dried food: seaweeds, vegetables and seafood... This is not only for preservation but also for taste. It brings out its sweetness maximum. For me it is very convenient as I can bring back a lot from Japan!


今日はベタな朝ご飯です。去年、持ち帰って来たひじきの最後のパックを使ってしまいました。でも、大丈夫。一時帰国している友人にトップアップを頼もうと思っています。ちなみに、私の地元三重は伊勢エビ、松坂牛など花形食材の印象が強いと思うのですが、ひじきも特別なんです。三重の人は結構こだわりを持っていると思います。
ちなみにイギリスのベタな朝ご飯(full breakfast)はベーコン、ソーセージ、マッシュルーム、トマト、目玉焼きを全てフライパンで焼いて、温めたbaked beansを添えたものとトーストです。ヨーロッパの人から見ても、かなりヘビーな朝ご飯だそうです。


明日で永住権を獲得してから1年が経ちます。本当にあっという間です。もともと、仕事で活かせる英語を身につけたいなーと思ってきただけなのに、英語はなかなか身に付かないわ、趣味で始めた陶芸が仕事になってしまったわ、、、でこんなに長居してしまうことになりました。日本と比較しては不平不満がいっぱいありますが、それでもこれだけ長くいたということは、それなりに快適だったんでしょうね。
また、この先はどうなるかわかりませんが、これからも、「今できること」を積み重ねていきたいなと思います。

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