2012-04-13

confit de canard

A special dish: confit de canard and pink fir apples with balsamic reduction.
Yesterday I worked at home in front of the computer checking invoices and getting ready for self-assessment.
So it was a perfect day to try a new dish. I love challenges but this wasn't the one. It takes a long time to cook but is so easy to make. Although it is such a specialty as we associate French cuisine with luxury(?) or as it is luxury to spend so much time on cooking(?). Hmm...
It was lovely and different but I'm happier when I get rice cooked perfectly. 


昨日は家でペーパーワークをする間、この料理を作ってみました。
鴨のコンフィです。フランスのお土産(缶詰)という印象だったのですが、自分でも作れる事を知り、試してみました。ただ、調理時間が長いので、なかなか作るタイミングを見つけるのが難しかったです。
調理法は鴨肉を白ワインベースのマリネの中に一晩漬け込み、低温に温めた鴨の脂の中で2時間程かけて火を通すだけ。贅沢感が出るにも関わらず、すごく簡単でした。
ポテトも同じように(オーブンの中で40分ほど)調理したのですが、これは揚げるのともローストするのとも違った食感になり、すごくおいしかったです。バターを溶かした中で同じように火を通したら、絶品かもしれません。
いつもと違う料理を試すのは楽しいですが、でも、お米をちゃんと炊けた時はもっと幸せです。この感覚は何なんでしょうね。日本人ならではのものかしら?

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