2012-04-02

renkon

Sunday lunch: pan-fried cod fillets with sweet sour sauce, renkon kinpira and broccoli with sesame dressing. 
Renkon is lotus root. I get it from Chinese groceries. Kinpira is one of our cooking style. We cut vegetables into thin slices and stir-fly it until it's almost done and then after adding sugar and soy sauce to it you continue until the sauce is gone. It sounds easy but it is very crucial to get the slices in the same size and thickness so that they are all evenly cooked. For that, of course, you need sharp quality Japanese knives! 
Sesame dressing was so popular at yakitori on Friday. So I'll leave the recipe here. Please try it if you like a change. 
4tbsp sesame roasted and grinded, 2tbsp sugar, 3-4tbsp mayonnaise, 2 tbsp ponzu (soy sauce with citrus juice, alternatively use 1 tbsp soysauce and 1 tbsp white wine vinegar and some drops of lemon juice), 3tbsp milk (or soya milk).


昨日のお昼ご飯は鱈の甘酢あんかけとレンコンの金平、ブロッコリーのごまドレッシングです。
レンコンはアジア食材のお店で買ってきます。日本の値段を覚えていないのですが、たぶん、そんなに変わらない値段だと思います。ただ、日本のように小分けして売ってはいないので、3コブくらいを使い切らなくてはいけません、、、。でも、手に入るだけでも、ありがたいです。


今月末に携帯の契約が切れます。それを機にiPhone(ともしかすれば新しいネットワーク)に切り替えるつもりなので、下調べをしています。私は携帯を家に置き忘れたり、コールに気がつかなかったりしてしまう位の人間なので、基本的に電話をかける機能があれば十分なのですが、地図を見られる事、友人と話していて気になる言葉をすぐに調べられる事ができるようになるのが、魅力的です。ところが、ネットワークとプランの比較をするのは、結構疲れます。
ちなみに、こちらは電気もガスも供給会社を自分で決めなければいけません。しかも、10社以上もある中から、個人各々の基準で選んでいくのです。請求書の裏には発電の方法の割合(火力が××%、原子力が○○%など)も書かれていて、その割合は電気会社によって違うはずなのですが、配線が変わるわけでもないし、どうやって管理されているのかよくわかりません

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