2012-04-28

takikomi gohan

Chicken shiitake takikomi gohan and vegetable soup.
Takikomi gohan is like paella in Japanese style. We have a variety of it and often use dashi (fish stock) as a base. This time I tried it with bouillon, stock from dried shiitake and soy sauce. It tasted a bit different but I'm very happy with it.
Here is its recipe: 7-8 shiitake sliced, chicken thigh s&p-ed, cut and pan-fried until you get the skin crispy, 2 cups white rice, 2 cups soup stock, 1 tsp soy sauce and sprinkle of salt. Bring it to boil and simmer it for 15-20 mins until the water's gone with the lid on all the way. (And don't open it. Glass lid is perfect for this.) Fold chopped dill into the cooked rice and leave it for 10 mins until the rice get settled.


今日はブイヨンベースで炊き込みご飯を作りました。
和の食材と洋の食材、半々で作りました。私にとってはしっかり和の味でしたが、こちらの人にはどう感じるのでしょう。
干し椎茸7−8枚を戻します。お米2合に戻し汁1合、ブイヨンストック1合。椎茸は薄切りに、鶏肉は皮付き胸肉もしくはもも肉を塩胡椒して大きめに切り、皮の部分(だけ)をしっかり炒めて載せます。醤油と塩を少々振り、普通に炊きます。炊きあがったところに粗く切ったディルを混ぜ込み、蒸らしてできあがりです。ディルの代わりにわけぎでもいいし、コリアンダーもおいしいと思います。ちょっと違った味を楽しみたい時に、お試しあれです。今は筍ごはんがおいしいと思うので、季節が終わった頃にどうぞ。

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