2012-05-29

carpaccio de tomates

Today's dinner: carpaccio of tomatoes and edamame.
My mum would sometimes introduce a new dish to our home table. Carpaccio was one of those I don't know where she got to know... First when it appeared on the table it was just simple one with sea bream but then she started carpaccio-ing everything. In the end it was almost salad with pile of vegetables... It was like this (the blog a few years ago)...
This time I chopped all sorts of tomatoes I got from Maltby street market and served it on a plate with sprinkle of salt and basil. Meanwhile I heated olive oil in a small sauce pan and fried slices of garlic (a clove). When the garlic is golden crisply I poured the oil onto the tomatoes. The smell of garlic makes you hungry even when you don't feel like eating on a boiling hot summer's day. 


この頃のロンドンは暑い日が続き、食欲も減退気味です。今日はマーケットで手に入れてきたトマトでカルパッチョ(我が母流)と枝豆を作りました。
母はどこで覚えてきたのか、耳馴染みのない料理をたまに食卓に出しました。カルパッチョもその一つでしたが、材料を変えながら繰り返して作るうちに、サラダではないかい、、、?と思われるものになっていました。
トマトを一口大に切り、バジルと塩をからめ、お皿に盛りつけます。その間に、小さなソースパンにオリーブオイルを入れ、中火でニンニクのスライスを熱します。油に香りをつけるためなので、ニンニクは絶対焦がさないこと。ニンニクに色がついてきたら、熱いままの油を盛りつけたものにかけます。ジュワッという音も気持ちいいですが、ニンニクの香りが食欲を刺激して、暑い夏にはぴったりです。
ちなみに、ほぼサラダと思われる母のカルパッチョ(10数年前)は、層を作りながら盛っていくのですが、下から、トマト(スライス)、玉ねぎ(スライス)、生ワカメ、セロリやキュウリ(ささ打ち)、大量の大葉(千切り)の基本形に、白身魚やタコの刺身などでバリエーションをつけたものでした。(仕上がりはこんな感じですが、もっとてんこ盛りでした。)お試しくだされ。

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