2012-08-27

hijiki

Today's breakfast. Hijiki gohan (rice) & usual stuff.
Hijiki is one of the very popular seaweeds we eat in Japan. I cook it with sugar and soy sauce, which is very common way of cooking it, and this time I cooked rice using the sauce from the dish and mixed them together.
People here are getting aware of the benefits from these seaweeds thanks to the recent healthy food movement. And I love finding their recipes which is very new to me. Seaweeds are so easy to incorporate into dishes (in salad, with couscous / rice and in the soup etc...) and have so much health benefits having a lot of calcium, iron and fibre such as cleaning your blood, making your bones stronger etc. 
Some years ago a research test showed hijiki has high content of arsenic and we were concerned about its consumption. But I consume far less than it says as maximum intake for health safe. I love it anyways.

今朝はひじきご飯を作りました。今は海外出張中の友人宅に住んでいて、朝の静かな中、ご飯が炊けていく音に耳を研ぎすませる時間はとても幸せでした。ちなみに、日本ではあって当たり前の炊飯器、私はこちらでは持っていません。いつも鍋で作るので、おこげももちろん作れます。
ひじきはこちらでもサラダなどに使われることがあって、こんな使い方があったのか、と思う事よくあります。アボガドと青野菜のサラダに混ざっていたり、クスクスのサラダに混ざっていたり、、、実際に自分でも作ってみようと思うのですが、結局、いつも定番の煮物にしてしまいます。日本人ですから、、、ね。
ちなみにひじきの名産地、伊勢では毎年9月にひじき祭りがあります。太くて、しっかりとした味の伊勢ひじき、なかなか外では手に入らないそうなので、三重に出向いてみてください。

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