2013-07-28

bumbu gado gado

Today's summer noodle dinner: Bumbu gado gado (-ish) & Vietnamese noodle.
I found this sauce in a spice shop. It was a very small shop but he had a huge variety of spices & spice mixes from all over the world. I wanted to try everything that I've never heard but there was so much! 
One of the spice mixes I tried was this Bumbu gado gado, an Indonesian sauce, just because I loved the sound of it. But when I tasted it in the shop I loved it even more. It was sweet and salty that reminded me of sesame sauce we have in Japan.
What you taste mainly is peanut, sugar, coconut and some spices and saltiness. The shop owner told me that they mix it with steamed/raw vegetables and also recommended me to have it with rice. 
I just improvised it into the cold noodle dish with Dongpo pork in Japanese style. Obviously it's not Indonesian cuisine anymore but... yum! Happy Sunday! 

今日は冷麺料理。
この間、スパイス専門店からいくつか香辛料を手に入れてきた。そのお店はとても小さかったけれども、ノッティングヒルのスパイス屋に劣らない品揃えで、200近い世界中の香辛料と香辛料ミックス、数十種の塩などを扱っていた。私の見たことのスパイスもたくさんあるので、どれもこれも試してみたかった。店長はとても造詣深く、聞いてみるといろいろ話してくれるし、味見もさせてくれたので、気になってみたものをいくつか頂いてきた。
そのうちの一つがブンブーガドガドという楽しそうな音のインドネシアのソースミックス。味は胡麻和えのたれに似た感じで、ピーナッツとパーム糖、ココナッツにスパイスと少しの塩っぱさと辛さが加わったもの。インドネシアでは茹でた野菜などと和えたり(まさに胡麻和え!)するんだそうで、お米と食べてもおいしいよと店長が教えてくれた。
今回は、青梗菜とサヤインゲンの類いに和え、ベトナム麺にトンポーローとコリアンダーも添えたので、全く何料理かわからなくなってしまったけれども、おいしかった!ソース自体も自分で作れそうだし、またいろいろ試してみようっ。

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