2014-06-23

kombucha

It's been such a long time since I last blogged...! The reason I stopped doing it was for me to have more time to think through. The blog is bit too short to go to the depth I wanted to explore, but my friends the other day told me that they were enjoying my blog... So I decided to come back and talk about the tiny little things around me. OK..., what's new?

The very new thing for me is Kombucha. I got 'mother' from my friend more than a month ago, and now I've got the second 'mother'. It's fermented tea with lots of bacteria good for you. (wikipedia
For me, what changed was my headache. I don't have it anymore so I feel much better. Also, I think I have a better stomach. I get hungry quicker than I used to... Apparently the amount of enzyme you can produce in a life time is limited, less as you age, so this is a quick and easy way to supplement.
Try it out if you like this sort of things, but carefully. Please always follow the instruction, there are plenty online.
I'm also brewing ginger beer for the summer!

久しぶりのブログ。ストップしていたのは、大した事を書いていないのに、意外と時間がかかるから。それに、短い文章の中では追求できることが限られているにも関わらず、書いた時点でそれなりの達成感があり、終わってしまうから。でも、ネタ探ししながら街を眺める視線が恋しくなり、また再開。でも、これからはマイペースでいこうと思う。

さてさて。最近ハマっている事は、コンブチャ。こちらでは、密かにブームが来ていて、私も友人から「マザー」を頂いた。コンブチャとは昆布茶にあらず。母の時代に流行ったという「紅茶きのこ」で、一種の酵素ドリンク。砂糖の入ったお茶に「マザー」を浮かべて2、3週間放置すれば飲み頃に。出来上がりはリンゴ酢のような味がする。飲み始めてまだ数週間だけれども、当時、苦にしていた頭痛がすっかりなくなった。それに、お腹の調子が前にも増して良い。
これからの季節、発酵には最適だし、ビネガー感覚でも使えるので、お試しあれ。

2 comments:

  1. みずよさん、こんにちは。ご無沙汰していたのでどうされたかなあと思っていたので、ブログ再開嬉しいです。ブログはその方その方によってどういった事を書かれるかは自由なところが、私は気に入っています。ほんの小さな事でも、読んでる人には共感できる事もいっぱいあったりしますよね。みずよさんのブログは、ロンドンの事や日本のこと、食べ物の事(特に必須!)が良く書かれていて、私は大好きですよ。私は最近では、サブリナが寝ている合間に家事をすませた後、限られた方のブログをさーっと見る位で終わってしまい、自分のブログを全く書く余裕がないので、定期的に書いていた頃が懐かしいです。何を書いても案外時間はかかりますね、やっぱり。またこちらに遊びにこさせていただきます。

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  2. 真起子さん、ありがとうございます!そう言って頂けると、本当に嬉しいです。そうですね、個人的なものなのだから、気楽に構えて書いていいんですけどね、、、。もう少し納得のものが書けるよう、いろいろやってみようと思います。
    忙しい時は定期的に書くのは難しいですよね。日々のことに追われていると、考えをまとめること自体も難しいのかもしれないですね。でもこちらは、たまに書かれているブログを楽しみにしています。;D

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